Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

Porcje

30

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

50

minutes

Kruche ciasto ze śliwkami. Z odrobiną cynamonu. Pod kruszonką.

Składniki

  • Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki cukru

  • 115g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych

  • Nadzienie
  • 600g wydrylowanych i podzielonych na ćwiartki śliwek

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  • Mieszamy mąkę z proszkiem, solą i cynamonem. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy.
  • Po połączeniu dodajemy jajko, cukry, orzechy i wyrabiamy do końca. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3.
  • Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • /3 ciasto wykładamy na spód. Na to wsypujemy owoce wymieszane z cukrem i mąka.
  • Posypujemy pozostałą 1/3 ciasta.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez 35 minut (do zarumienienia).
  • Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *