Sernik z solonym karmelem
Sernik z solonym karmelem
Porcje
20
porcjeCzas przygotowania
30
minutesCzas pieczenia
1
hour20
minutesCałkowity czas
1
hour50
minutesDelikatny, aksamitny sernik. Z polewą ze słonego karme
Składniki
- Spód
80g roztopionego masła
250g ciastek zbożowych / owsianych
- Masa serowa
700g tłustego / półtłustego twarogu
125ml śmietany 36%
5 jajek
3/4 szklanki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
2 tabliczki białej czekolady
- Polewa
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
3 łyżki śmietany 36%
1 łyżka masła
szczypta soli (do smaku)
Sposób przygotowania
- Spód
- Ciasteczka blendujemy masłem i wykładamy na spód tortownicy.
- Masa karmelowa
- Jeśli mamy twaróg typu klinek – blendujemy go.
- Dodajemy roztopioną czekoladę i pozostałe składniki – miksujemy do połączenia składników.
- Masę wylewamy na spód.
- Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej (tortownicę wkładamy do naczynia z wodą wypełnioną do 1/2 wysokości) przez 80 minut w 180 stopniach.
- Sos
- rondlu roztapiamy cukier w wodzie. Zmniejszamy płomień i gotujemy do zbrązowienia syropu.
- Kolejno dodajemy śmietanę, masło i sól do smaku.
- Czekamy aż sos przestygnie i polewamy nim sernik.
- Smacznego!