Babka kajmakowa

Babka kajmakowa

Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

50

minutes

Idealna – krucha, delikatna, ze słodką masą kajmakową.

Składniki

  • kostka masła

  • szklanka cukru

  • 1 i 3/4 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki mleka

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół puszki masy kajmakowej

Sposób przygotowania

  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masą.
  • Wciąż miksując dodajemy po jednym jajku.
  • Dodajemy aromat, mąki, proszek do pieczenia, mleko i szybko mieszamy.
  • Część ciasta wykładamy do blachy, nakładamy kajmak i przykrywamy resztą ciasta.
  • Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem, albo dla szaleństwa polewamy mlekiem skondensowanym z tubki.
  • Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *