Babka kajmakowa
Babka kajmakowa
Porcje
20
porcjeCzas przygotowania
10
minutesCzas pieczenia
40
minutesCałkowity czas
50
minutesIdealna – krucha, delikatna, ze słodką masą kajmakową.
Składniki
kostka masła
szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
kilka kropel aromatu waniliowego
1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
pół puszki masy kajmakowej
Sposób przygotowania
- Masło ucieramy z cukrem na gładką masą.
- Wciąż miksując dodajemy po jednym jajku.
- Dodajemy aromat, mąki, proszek do pieczenia, mleko i szybko mieszamy.
- Część ciasta wykładamy do blachy, nakładamy kajmak i przykrywamy resztą ciasta.
- Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem, albo dla szaleństwa polewamy mlekiem skondensowanym z tubki.
- Smacznego!