Piernik

Piernik

Cuisine: tradycyjna, świątecznaDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

5

minutes

Wilgotny, mocno aromatyczny piernik.

Składniki

  • 125g masła

  • 2 jajka

  • szklanka cukru

  • szklanka mleka

  • 3 niepełne szklanki mąki

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki kakao

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

  • 1 słoik powideł śliwkowych

  • czekolada do polania

Sposób przygotowania

  • Ciepłe masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Stopniowo dodajemy jajka.
  • Dodajemy suche składniki, miksujemy i pod koniec powoli wlewamy mleko.
  • Dodać całe powidła i szybko wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy ciasto wystygnie polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *