Bułeczki cynamonowe

Amerykańskie cinammon rolls. Pyszne drożdżowe bułeczki z cynamonem.

Bułeczki cynamonowe

Course: Ciasteczka, DeseryDifficulty: Proste
Porcje

12

porcje
Czas przygotowania

2

hours 
Czas pieczenia

20

minutes
Całkowity czas

2

hours 

20

minutes

Amerykańskie cinammon rolls. Pyszne drożdżowe bułeczki z cynamonem.

Składniki

  • Ciasto
  • 3, 5 szklanki mąki

  • 1/3 szklanki cukru

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 10g suchych drożdży

  • 75g roztopionego masła

  • 1 szklanka mleka

  • 2 duże jajka

  • Cynamonowe nadzienie
  • 80g masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 łyżki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

  • Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i zaczynamy wyrabiać.
  • Pod koniec dodajemy roztopione, ale przestudzone masło.
  • Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarze ok. 40x30cm.
  • Smarujemy roztopionym ciastem i posypujemy cynamonowym cukrem.
  • Ciasto zwijamy w roladę względem dłuższego boku.
  • Kroimy na 12 części (ok. 3-4cm).
  • Rollsy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut.
  • Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy przez 20 minut.
  • Bułeczki w trakcie pieczenia urosną i połączą się.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Kornelia pisze:

    Przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *