Bułeczki cynamonowe
Amerykańskie cinammon rolls. Pyszne drożdżowe bułeczki z cynamonem.
Bułeczki cynamonowe
Course: Ciasteczka, DeseryDifficulty: ProstePorcje
12
porcjeCzas przygotowania
2
hoursCzas pieczenia
20
minutesCałkowity czas
2
hours20
minutesAmerykańskie cinammon rolls. Pyszne drożdżowe bułeczki z cynamonem.
Składniki
- Ciasto
3, 5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
3/4 łyżeczki soli
10g suchych drożdży
75g roztopionego masła
1 szklanka mleka
2 duże jajka
- Cynamonowe nadzienie
80g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
- Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i zaczynamy wyrabiać.
- Pod koniec dodajemy roztopione, ale przestudzone masło.
- Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarze ok. 40x30cm.
- Smarujemy roztopionym ciastem i posypujemy cynamonowym cukrem.
- Ciasto zwijamy w roladę względem dłuższego boku.
- Kroimy na 12 części (ok. 3-4cm).
- Rollsy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut.
- Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy przez 20 minut.
- Bułeczki w trakcie pieczenia urosną i połączą się.
Przepyszne!
:*