Kopiec kreta z bananami

Kopiec kreta – czekoladowe ciasto z musem straciatella i bananami, które możesz wymienić na inne owoce 🙂

Kopiec kreta z bananami

Course: Ciasta
Porcje

16

Porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Kopiec kreta – czekoladowe ciasto z musem straciatella i bananami, które możesz wymienić na inne owoce 🙂

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 3/4 szklanki oleju

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:
  • 3 banany

  • 400g śmietany 30%

  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody,

  • tabliczka mlecznej czekolady,

  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem na gęsty krem i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do połączenia.
  • Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Odkrajamy górną część ciasta, wydrążamy środek pozostawiając nienaruszony brzeg i spód.
  • Na spód układamy przekrojone wzdłuż banany.
  • Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i startą czekoladę.
  • Masę układamy na banany formując kopiec. Odkrojoną część ciasta kruszyny drobno i obsypujemy nią kopiec.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *