Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka

Course: CiastaCuisine: polska, klasycznaDifficulty: średnie
Porcje

10

porcje
Czas przygotowania

55

minutes
Czas pieczenia

55

minutes
Całkowity czas

1

hour 

50

minutes

Klasyczna szarlotka. Dzięki niej pokochacie ciasto z jabłkami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki

  • 250g masła

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 jajko

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Nadzienie:
  • 2kg jabłek

  • cukier

  • cynamon

Sposób przygotowania

  • Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Ulepioną kulkę wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy na 40 minut do lodówki.
  • Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i przesmażamy na patelni (dodajemy cukier i cynamon do smaku). Smażymy ok. 15 minut.
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  • Połowę ciasta wykładamy na spód i boki. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Na ciasto wykładamy jabłka i resztę ciasta. Możecie przykryć całkowicie, bądź zrobić dekoracyjną kratkę.
  • Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *