Klasyczna szarlotka
Klasyczna szarlotka
Course: CiastaCuisine: polska, klasycznaDifficulty: średniePorcje
10
porcjeCzas przygotowania
55
minutesCzas pieczenia
55
minutesCałkowity czas
1
hour50
minutesKlasyczna szarlotka. Dzięki niej pokochacie ciasto z jabłkami.
Składniki
- Ciasto:
2 szklanki mąki
250g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
- Nadzienie:
2kg jabłek
cukier
cynamon
Sposób przygotowania
- Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Ulepioną kulkę wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy na 40 minut do lodówki.
- Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i przesmażamy na patelni (dodajemy cukier i cynamon do smaku). Smażymy ok. 15 minut.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Połowę ciasta wykładamy na spód i boki. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C.
- Na ciasto wykładamy jabłka i resztę ciasta. Możecie przykryć całkowicie, bądź zrobić dekoracyjną kratkę.
- Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C.