Klasyczna szarlotka

Składniki:

Ciasto:

– 2 szklanki mąki,

– 250g masła,

– 1/2 szklanki cukru,

– 1 jajko,

– opakowanie cukru wanilinowego,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– szczypta soli.

Nadzienie:

– 2kg jabłek,

– cukier,

– cynamon.

 

Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Ulepioną kulkę wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy na 40 minut do lodówki.

Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i przesmażamy na patelni (dodajemy cukier i cynamon do smaku). Smażymy ok. 15 minut.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Połowę ciasta wykładamy na spód i boki. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C.

Na ciasto wykładamy jabłka i resztę ciasta. Możecie przykryć całkowicie, bądź zrobić dekoracyjną kratkę.

Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *