Kakaowa tarta z kremem czekoladowo – kawowym

Kakaowa tarta z kremem czekoladowo – kawowym

Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: proste
Porcje

16

Porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

10

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Pyszne ciasta dla każdego fana czekolady. Kruchy spód, a na nim delikatny mus czekoladowy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250g kakaowych herbatników

  • 100g masła

  • Krem:
  • 200g ciemniej czekolady

  • 30g masła

  • 330ml śmietany kremówki

  • 125ml espresso

  • 3 żółtka

Sposób przygotowania

  • Rozgniatamy herbatniki i zalewamy rozpuszczonym masłem.
  • Wykładamy je do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 150°C.
  • Roztapiamy czekoladę z masłem, dodajemy kawę i roztrzepane żółtka.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno i powoli łączymy z wystudzoną masą czekoladową.
  • Przekładamy na ciasto i wkładamy do lodówki do stężenia masy.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *