Kakaowa tarta z kremem czekoladowo – kawowym
Kakaowa tarta z kremem czekoladowo – kawowym
Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: prostePorcje
16
PorcjeCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
10
minutesCałkowity czas
1
hourPyszne ciasta dla każdego fana czekolady. Kruchy spód, a na nim delikatny mus czekoladowy.
Składniki
- Ciasto:
250g kakaowych herbatników
100g masła
- Krem:
200g ciemniej czekolady
30g masła
330ml śmietany kremówki
125ml espresso
3 żółtka
Sposób przygotowania
- Rozgniatamy herbatniki i zalewamy rozpuszczonym masłem.
- Wykładamy je do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 150°C.
- Roztapiamy czekoladę z masłem, dodajemy kawę i roztrzepane żółtka.
- Śmietanę ubijamy na sztywno i powoli łączymy z wystudzoną masą czekoladową.
- Przekładamy na ciasto i wkładamy do lodówki do stężenia masy.