Kakaowa tarta z kremem czekoladowo – kawowym

Składniki:

Ciasto:

– 250g kakaowych herbatników,

– 100g masła.

Krem:

– 200g ciemniej czekolady,

– 30g masła,

– 330ml śmietany kremówki,

– 125ml espresso,

– 3 żółtka.

 

Rozgniatamy herbatniki i zalewamy rozpuszczonym masłem.

Wykładamy je do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 150°C.

Roztapiamy czekoladę z masłem, dodajemy kawę i roztrzepane żółtka.

Śmietanę ubijamy na sztywno i powoli łączymy z wystudzoną masą czekoladową.

Przekładamy na ciasto i wkładamy do lodówki do stężenia masy.

Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *