Czekoladowy muffin z serowym nadzieniem
Czekoladowy muffin z serowym nadzieniem
Course: Ciasta, CiasteczkaCuisine: klasycznaDifficulty: proste14
Muffin20
minutes25
minutes45
minutesAromatyczny czekoladowy, delikatny muffin. Z wkładką twarogową. To idealne połączenie!
Składniki
- Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju
opakowanie jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka octu
- Serowe nadzienie:
125g tłustego twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania
- Mieszamy widelcem składniki na masę serową i wkładamy na chwilę do zamrażalnika.
- ączymy wszystkie składniki na ciasto i chwilę miksujemy – uzyskania jednolitej masy.
- Napełniamy ciastem papilotki po 1 łyżce, dodajemy po 1 łyżeczce masy serowej i uzupełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości.
- Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C.