Muffiny z malinami i białą czekoladą
Muffiny z malinami i białą czekoladą
Course: Ciasta, Ciasteczka, DeseryDifficulty: proste14
Muffin20
minutes20
minutes40
minutesPyszne delikatne muffiny. Z kawałkami białej czekolady i całymi malinami.
Składniki
- Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
tabliczka białej czekolady
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
2 jajka
- Dodatkowo:
maliny
Sposób przygotowania
- Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej piany.
- Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, mąkę, proszek.
- Na koniec powoli dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pół pokruszonej czekolady i delikatnie mieszamy łyżkę.
- Napełniamy ciastem papilotki po 1 łyżce, umieszczamy 1 malinę i napełniamy do 3/4 ich wysokości.
- Posypujemy wierzch podrobionymi kawałkami czekolady i dajemy 2/3 owoce.
- Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.