Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Składniki:

– 15g świeżych drożdży,

– 2 szklanki mąki,

– 1/2 szklanki letniego mleka,

– 10 łyżeczek cukru,

– opakowanie cukru wanilinowego,

– 1 jajko,

– 50g roztopionego masła (1/4 kostki),

– szczypta soli.

Kruszonka:

– 50g miękkiego masła (1/4 kostki),

– 3/4 szklanki mąki,

– 10 łyżeczek cukru,

– 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Dodatkowo:

– 1/2 szklanki rodzynek (wyparzonych!).

 

Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy połowę mleka, łyżkę mąki – mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Dodajemy resztę mąki i mleka, cukier, sól, masło, jajko – wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania zbitej masy (niezbyt ciężkiej).

Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Jeśli lubimy – do ciasta dodajemy rodzynki i ponownie przez chwilę wyrabiamy.

Przekładamy je do keksówki posmarowej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na 20 minut.

Szykujemy kruszonkę – mieszamy ręcznie wszystkie składniki.

Ciasto posypujemy kruszonką i wkładamy do piekaarnika.

Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *