Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Course: CiastaCuisine: klasyczna, polska, tradycyjnaDifficulty: średnie20
porcje1
hour40
minutes35
minutes2
hours15
minutesPyszne ciasto drożdżowe. Idealne na leniwy poranek ze szklanką ciepłego mleka.
Składniki
- Ciasto:
15g świeżych drożdży
2 szklanki mąki
1/2 szklanki letniego mleka
10 łyżeczek cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
50g roztopionego masła (1/4 kostki)
szczypta soli
- Kruszonka:
50g miękkiego masła (1/4 kostki)
3/4 szklanki mąki
10 łyżeczek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Dodatkowo:
1/2 szklanki rodzynek (wyparzonych!)
Sposób przygotowania
- Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy połowę mleka, łyżkę mąki – mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Dodajemy resztę mąki i mleka, cukier, sól, masło, jajko – wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania zbitej masy (niezbyt ciężkiej).
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Jeśli lubimy – do ciasta dodajemy rodzynki i ponownie przez chwilę wyrabiamy.
- Przekładamy je do keksówki posmarowej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na 20 minut.
- Szykujemy kruszonkę – mieszamy ręcznie wszystkie składniki.
- Ciasto posypujemy kruszonką i wkładamy do piekaarnika.
- Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.