Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Idealne drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Course: CiastaCuisine: klasyczna, polska, tradycyjnaDifficulty: średnie
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

1

hour 

40

minutes
Czas pieczenia

35

minutes
Całkowity czas

2

hours 

15

minutes

Pyszne ciasto drożdżowe. Idealne na leniwy poranek ze szklanką ciepłego mleka.

Składniki

  • Ciasto:
  • 15g świeżych drożdży

  • 2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki letniego mleka

  • 10 łyżeczek cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 jajko

  • 50g roztopionego masła (1/4 kostki)

  • szczypta soli

  • Kruszonka:
  • 50g miękkiego masła (1/4 kostki)

  • 3/4 szklanki mąki

  • 10 łyżeczek cukru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki rodzynek (wyparzonych!)

Sposób przygotowania

  • Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy połowę mleka, łyżkę mąki – mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  • Dodajemy resztę mąki i mleka, cukier, sól, masło, jajko – wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskania zbitej masy (niezbyt ciężkiej).
  • Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Jeśli lubimy – do ciasta dodajemy rodzynki i ponownie przez chwilę wyrabiamy.
  • Przekładamy je do keksówki posmarowej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawiamy na 20 minut.
  • Szykujemy kruszonkę – mieszamy ręcznie wszystkie składniki.
  • Ciasto posypujemy kruszonką i wkładamy do piekaarnika.
  • Pieczemy przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *