Delikatne ciasto z wiśniami
Delikatne ciasto z wiśniami
Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: prostePorcje
20
PorcjeCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
40
minutesCałkowity czas
1
hourDelikatne, śmietankowe ciasto z wiśniami.
Składniki
- Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
małe opakowanie śmietany 18%
125g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
- Dodatkowo:
wiśnie (bądź inne owoce sezonowe)
Sposób przygotowania
- Jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy ciągle mieszając wystudzone, roztopione masło.
- Dodajemy naprzemiennie śmietanę i składniki sypkie. Wciąż miksujemy.
- Ciasto przelewamy formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
- Na wierzch wysypujemy sporą ilość owoców.
- Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
- Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.