Delikatne ciasto z wiśniami

Delikatne ciasto z wiśniami

Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: proste
Porcje

20

Porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Delikatne, śmietankowe ciasto z wiśniami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • małe opakowanie śmietany 18%

  • 125g roztopionego masła

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Dodatkowo:
  • wiśnie (bądź inne owoce sezonowe)

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy ciągle mieszając wystudzone, roztopione masło.
  • Dodajemy naprzemiennie śmietanę i składniki sypkie. Wciąż miksujemy.
  • Ciasto przelewamy formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
  • Na wierzch wysypujemy sporą ilość owoców.
  • Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *