Delikatne ciasto z wiśniami

Ciasto:

– 1 i 1/2 szklanki mąki,

– małe opakowanie śmietany 18%,

– 125g roztopionego masła,

– 1/2 szklanki cukru,

– 2 jajka,

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– szczypta soli,

– wiśnie (bądź inne owoce sezonowe).

 

Jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Dodajemy ciągle mieszając wystudzone, roztopione masło.

Dodajemy naprzemiennie śmietanę i składniki sypkie. Wciąż miksujemy.

Ciasto przelewamy formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.

Na wierzch wysypujemy sporą ilość owoców.

Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *