Kawowy wypas! Kawowe ciasto z kawowym lukrem

Kawowy wypas! Kawowe ciasto z kawowym lukrem

Course: CiastaCuisine: wykwintnaDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Pyszne ciasto dla każdego kawosza. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto a do tego aksamitny kawowy lukier.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka

  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej

  • 120g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Lukier:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

  • 1 łyżeczka mleka

  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

  • Kawę zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Miękkie ciasto ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku.
  • Ciągle mieszając wlewamy wystudzoną kawę.
  • Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy do połączenia się składników.
  • Ciasto przelewamy formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
  • Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 175°C.
  • Wystudzone ciasto polewamy kawowym lukrem:
  • kawę rozpuszczalną mieszamy z mlekiem i dodajemy cukier puder – mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gęstej, gładkiej masy.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Anna pisze:

    Czy to kawy ma być 6 łyżek? czy łyżeczek???

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *