Kawowy wypas! Kawowe ciasto z kawowym lukrem

Ciasto:

– 1/2 szklanki mleka,

– 6 łyżek kawy rozpuszczalnej,

– 120g miękkiego masła,

– 3/4 szklanki cukru,

– 2 jajka,

– 1 szklanka mąki,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– szczypta soli.

Lukier:

– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,

– 1 łyżeczka mleka,

– 1/2 szklanki cukru pudru.

 

Kawę zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Miękkie ciasto ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku.

Ciągle mieszając wlewamy wystudzoną kawę.

Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.

Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 175°C.

Wystudzone ciasto polewamy kawowym lukrem:

kawę rozpuszczalną mieszamy z mlekiem i dodajemy cukier puder – mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gęstej, gładkiej masy.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *