Ciasto jogurtowe z truskawkami

– 2 szklanka mąki,

– 3/4 szklanki cukru,

– 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego,

– 3 jajka,

– 1/3 szklanki oleju,

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

– kilka kropel aromatu waniliowego,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– ulubione owoce (u mnie truskawki),

– 2 garście płatków migdałowych.

 

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy jogurt, olej, aromat i delikatnie mieszamy.

Dosypujemy mąkę, proszek, sodę i krótko miksujemy do wymieszania składników.

Przekładamy do blachy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.

Na wierzch układamy połówki truskawek (nie dociskamy ich) i posypujemy płatkami.

Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *