Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Delikatne ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanka mąki

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Dodatkowo:
  • ulubione owoce (u mnie truskawki)

  • 2 garście płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy jogurt, olej, aromat i delikatnie mieszamy.
  • Dosypujemy mąkę, proszek, sodę i krótko miksujemy do wymieszania składników.
  • Przekładamy do blachy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
  • Na wierzch układamy połówki truskawek (nie dociskamy ich) i posypujemy płatkami.
  • Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *