Rabarbar pod bezą

Ciasto:

– 1/2 kostki masła,

– 1 szklanka mąki,

– 2 żółtka,

– 2 łyżki cukru pudru,

– 1/2 opakowania cukru waniliowego.

Nadzienie:

– kilogram rabarbaru,

– szklanka cukru,

– skórka z połowy cytryny,

– łyżka mąki ziemniaczanej,

– 1/3 szklanki wody.

Beza:

– 4 białka,

– 1/5 szklanki cukru,

– cynamon do posypania.

 

Rabarbar obieramy i kroimy – zasypujemy cukrem.

Zagniatamy ciasto i wkładamy na 40 minut do lodówki. Po czym wałkujemy je i wykładamy do tortownicy (pamiętajmy o wywinięciu na brzegi).

Nakłuwamy i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C – do zarumienienia.

Rabarbar przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż będzie miękki (ja jeszcze go zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków).

Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę z cytryny.

Gdy masa rabarbarowa przestygnie – wykładamy ją na ciasto.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i masę wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem.

Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 120°C

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *