Rabarbar pod bezą

Rabarbar pod bezą

Course: CiastaCuisine: klasyczna, eleganckaDifficulty: średnie
Porcje

12

porcje
Czas przygotowania

40

minutes
Czas pieczenia

2

hours 

20

minutes
Całkowity czas

3

hours 

Kruche ciasto, kwaskowy rabarbar, delikatna beza. Czy znacie lepsze połączenie?

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki masła

  • 1 szklanka mąki

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

  • Nadzienie:
  • kilogram rabarbaru

  • szklanka cukru

  • skórka z połowy cytryny

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1/3 szklanki wody

  • Beza:
  • 4 białka

  • 1/5 szklanki cukru

  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania

  • Rabarbar obieramy i kroimy – zasypujemy cukrem.
  • Zagniatamy ciasto i wkładamy na 40 minut do lodówki. Po czym wałkujemy je i wykładamy do tortownicy (pamiętajmy o wywinięciu na brzegi).
  • Nakłuwamy i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C – do zarumienienia.
  • Rabarbar przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż będzie miękki (ja jeszcze go zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków).
  • Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę z cytryny.
  • Gdy masa rabarbarowa przestygnie – wykładamy ją na ciasto.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i masę wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem.
  • Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 120°C.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *