Puszyste ciasto z rabarbarem
Puszyste ciasto z rabarbarem
Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: prostePorcje
20
PorcjeCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
40
minutesCałkowity czas
1
hourDelikatne, puszyste ciasto z kawałkami rabarbaru.
Składniki
1/2kg rabarbaru
1 szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 kropla aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Rabarbar obieramy i kroimy w drobne cząstki.
- Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia go.
- Dodajemy żółtka, olej, aromat i proszek – miksujemy.
- Do gotowego ciasta dodajemy cząstki rabarbaru i mieszamy łyżką.
- Wlewamy do blachy i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
- Gdy ciasto przestygnie, możemy je posypać cukrem pudrem.