Puszyste ciasto z rabarbarem

– 1/2kg rabarbaru,

– 1 szklanka cukru,

– 5 jajek,

– 2 szklanki mąki,

– 3/4 szklanki oleju,

– 1 kropla aromatu waniliowego,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo – cukier puder do posypania.

 

Rabarbar obieramy i kroimy w drobne cząstki.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia go.

Dodajemy żółtka, olej, aromat i proszek – miksujemy.

Do gotowego ciasta dodajemy cząstki rabarbaru i mieszamy łyżką.

Wlewamy do blachy i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ciasto przestygnie, możemy je posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *