Puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem

Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: proste
Porcje

20

Porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

40

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Delikatne, puszyste ciasto z kawałkami rabarbaru.

Składniki

  • 1/2kg rabarbaru

  • 1 szklanka cukru

  • 5 jajek

  • 2 szklanki mąki

  • 3/4 szklanki oleju

  • 1 kropla aromatu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • Rabarbar obieramy i kroimy w drobne cząstki.
  • Białka ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia go.
  • Dodajemy żółtka, olej, aromat i proszek – miksujemy.
  • Do gotowego ciasta dodajemy cząstki rabarbaru i mieszamy łyżką.
  • Wlewamy do blachy i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Gdy ciasto przestygnie, możemy je posypać cukrem pudrem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *