Kruche z słonym karmelem, orzechami i polewą czekoladową

Ciasto:

– 80g masła,

– 2,5 łyżki śmietany 30%,

– szklanka mąki,

– 4 łyżki cukru pudru,

– 1/4 łyżeczki soli.

Masa:

– 130g masła orzechowego,

– 200g kajmaku,

– 3 łyżki śmietany 30%,

– 60g orzechów (użyłam laskowych),

–  ok. 1/2 łyżeczki soli (proponuję dodawać stopniowo i próbować).

Polewa:

– 120ml śmietany 30%,

– 1 łyżeczka miodu (użyłam wielokwiatowego),

– 1,5 tabliczki czekolady (wymieszałam gorzką i mleczną),

– łyżka masła.

 

Do miski dajemy zimne masło, śmietanę, cukier, mąkę, sól i mieszamy nożem. Kolejne ciasto gnieciemy rękami i wykładamy do blachy.

Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia).

Szykujemy krem mieszając kajmak z śmietaną i masłem orzechowym. Stopniowo dodajemy sól i próbujemy aż do uzyskania odpowiedniego stanu słoności. Dodajemy orzechy.

Gdy spód wystygnie wylewamy na niego krem i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

Zagotowujemy w  rondelku śmietankę z miodem, zdejmujemy z płomienia i dodajemy czekoladę, masło – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Po przestygnięciu polewamy nim ciasto.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *