Kruche z słonym karmelem, orzechami i polewą czekoladową

Kruche z słonym karmelem, orzechami i polewą czekoladową

Course: CiastaCuisine: międzynarodowa, wykwintnaDifficulty: średnie
Porcje

16

porcje
Czas przygotowania

50

minutes
Czas pieczenia

20

minutes
Całkowity czas

1

hour 

10

minutes

Ciasto obok którego nie można przejść obojętnie. Kruche ciasto, karmel, orzechy i czekolada. To zestaw idealny, ale wywarzony.

Składniki

  • Ciasto:
  • 80g masła

  • 2,5 łyżki śmietany 30%

  • szklanka mąki

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • Masa:
  • 130g masła orzechowego

  • 200g kajmaku

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • 60g orzechów (użyłam laskowych)

  • ok. 1/2 łyżeczki soli (proponuję dodawać stopniowo i próbować)

  • Polewa:
  • 120ml śmietany 30%

  • 1 łyżeczka miodu (użyłam wielokwiatowego)

  • 1,5 tabliczki czekolady (wymieszałam gorzką i mleczną)

  • łyżka masła

Sposób przygotowania

  • Do miski dajemy zimne masło, śmietanę, cukier, mąkę, sól i mieszamy nożem. Kolejne ciasto gnieciemy rękami i wykładamy do blachy.
  • Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia).
  • Szykujemy krem mieszając kajmak z śmietaną i masłem orzechowym. Stopniowo dodajemy sól i próbujemy aż do uzyskania odpowiedniego stanu słoności. Dodajemy orzechy.
  • Gdy spód wystygnie wylewamy na niego krem i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
  • Zagotowujemy w  rondelku śmietankę z miodem, zdejmujemy z płomienia i dodajemy czekoladę, masło – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Po przestygnięciu polewamy nim ciasto.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *