Domowe tiramisu
Domowe tiramisu
Course: Ciasta, DeseryCuisine: włoska, klasycznaDifficulty: średniePorcji
20
porcjiCzas przygotowania
30
minutesCzas pieczenia
30
minutesCałkowity czas
1
hourDomowe tiramisu w wersji odrobinie spolszczonej 🙂
Składniki
- Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu
- Krem:
0,5l śmietany 36%
opakowanie serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (do smaku)
kropla aromatu waniliowego
- Poncz:
espresso
woda
wódka
cukier
- Dodatkowo:
gorzkie kakao
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek, wódkę i mieszamy.
- Wlewamy do blachy i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
- Szykujemy poncz i studzimy go.
- Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser i cukier do smaku.
- Ciasto przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, smarujemy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao.
- Przykrywajmy drugim blatem i ponownie nasączamy ponczem, smarujemy kremem i posypujemy kakao.
- Gotowe ciasto schłodzić.