Domowe tiramisu

Domowe tiramisu

Course: Ciasta, DeseryCuisine: włoska, klasycznaDifficulty: średnie
Porcji

20

porcji
Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

30

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Domowe tiramisu w wersji odrobinie spolszczonej 🙂

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka

  • 2/3 szklanki mąki

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 łyżeczki octu

  • Krem:
  • 0,5l śmietany 36%

  • opakowanie serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru (do smaku)

  • kropla aromatu waniliowego

  • Poncz:
  • espresso

  • woda

  • wódka

  • cukier

  • Dodatkowo:
  • gorzkie kakao

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek, wódkę i mieszamy.
  • Wlewamy do blachy i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Szykujemy poncz i studzimy go.
  • Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser i cukier do smaku.
  • Ciasto przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, smarujemy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao.
  • Przykrywajmy drugim blatem i ponownie nasączamy ponczem, smarujemy kremem i posypujemy kakao.
  • Gotowe ciasto schłodzić.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *