Domowe tiramisu

Biszkopt:

– 4 jajka,

– 2/3 szklanki mąki,

– 2/3 szklanki cukru,

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1,5 łyżeczki octu.

Krem:

– 0,5l śmietany 36%,

– opakowanie serka mascarpone,

– 4 łyżki cukru pudru (do smaku),

– kropla aromatu waniliowego.

Poncz:

– espresso,

– woda,

– wódka,

– cukier.

Dodatkowo – gorzkie kakao.

 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, proszek, wódkę i mieszamy.

Wlewamy do blachy i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Szykujemy poncz i studzimy go.

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser i cukier do smaku.

Ciasto przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, smarujemy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao.

Przykrywajmy drugim blatem i ponownie nasączamy ponczem, smarujemy kremem i posypujemy kakao.

Gotowe ciasto schłodzić.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *