Babka Wielkanocna
Babka Wielkanocna
Course: CiastaCuisine: klasyczna, polska, świąteczna, WielkanocDifficulty: proste20
porcje20
minutes50
minutes1
hour10
minutesSkładniki
1 i 1/5 szklanki cukru
100g masła
150g margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wódki
skórka otarta z 2 pomarańczy
5 jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
- Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Masło, margarynę i cukier podgrzewamy w rondelku – kolejno ubijamy na kremową masę.
- Wciąż ubijając stopniowo dodajemy całe jajka.
- Dodajemy mąki, proszek, wódkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
- Do pierwszej części dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
- Do drugiej części dodajmy kakao i mieszamy.
- Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Wylewamy na przemian 2 rodzaje ciast – warstwami.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
- Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.