Babka Wielkanocna

– 1 i 1/5 szklanki cukru,

– 100g masła,

– 150g margaryny,

– 1 opakowanie cukru wanilinowego,

– 1 szklanka mąki pszennej,

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka wódki,

– skórka otarta z 2 pomarańczy,

–  5 jajek,

– 2 łyżki gorzkiego kakao,

– cukier puder do posypania.

 

Masło, margarynę i cukier podgrzewamy w rondelku – kolejno ubijamy na kremową masę.

Wciąż ubijając stopniowo dodajemy całe jajka.

Dodajemy mąki, proszek, wódkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części.

Do pierwszej części dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.

Do drugiej części dodajmy kakao i mieszamy.

Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Wylewamy na przemian 2 rodzaje ciast – warstwami.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *