Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna

Course: CiastaCuisine: klasyczna, polska, świąteczna, WielkanocDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

10

minutes

Składniki

  • 1 i 1/5 szklanki cukru

  • 100g masła

  • 150g margaryny

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka wódki

  • skórka otarta z 2 pomarańczy

  • 5 jajek

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • Masło, margarynę i cukier podgrzewamy w rondelku – kolejno ubijamy na kremową masę.
  • Wciąż ubijając stopniowo dodajemy całe jajka.
  • Dodajemy mąki, proszek, wódkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
  • Do pierwszej części dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
  • Do drugiej części dodajmy kakao i mieszamy.
  • Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
  • Wylewamy na przemian 2 rodzaje ciast – warstwami.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
  • Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *