Mocno czekoladowe ciasto na ciemnym piwie i polewą z solonego karmelu

Składniki:

Ciasto:

– szklanka piwa typu stout (ja użyłam Guinness),

– kostka masła,

– 70g gorzkiego kakao,

– 1 i 3/4 szklanki cukru,

– 140g śmietany 12%,

– 3 jajka,

– 1 i 3/4 szklanki mąki,

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Polewa:

– szklanka cukru,

– 190g śmietany 30%,

– 100g masła,

– czubek łyżeczki sody oczyszczonej,

– 1/4 łyżeczki soli.

 

Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka, piwo i śmietanę.

Dodajemy mąkę, kakao, sodę.

Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170°C.

Gdy ciasto wystygnie – polewamy słonym karmelem.

Podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej sodę.

Rozpuszczamy na patelni cukier i karmelizujemy go na złoto.

Zalewamy go śmietaną, dodajmy masło i sól. Gdy przestygnie i zgęstnieje, polewamy nim ciasto.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *