Mocno czekoladowe ciasto na ciemnym piwie i polewą z solonego karmelu
Mocno czekoladowe ciasto na ciemnym piwie i polewą z solonego karmelu
Course: CiastaCuisine: wykwintna, klasycznaDifficulty: średnie20
porcje20
minutes1
hour1
hour20
minutesCiasto, które posmakuje każdemu. Delikatne, rozpływające się w ustach – na bazie piwa i czekolady. Do tego polewa z solonego karmelu.
Składniki
- Ciasto:
szklanka piwa typu stout (ja użyłam Guinness
kostka masła
70g gorzkiego kakao
1 i 3/4 szklanki cukru
140g śmietany 12%
3 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Polewa:
szklanka cukru
190g śmietany 30%
100g masła
czubek łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka, piwo i śmietanę.
- Dodajemy mąkę, kakao, sodę.
- Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170°C.
- Gdy ciasto wystygnie – polewamy słonym karmelem.
- Podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej sodę.
- Rozpuszczamy na patelni cukier i karmelizujemy go na złoto.
- Zalewamy go śmietaną, dodajmy masło i sól. Gdy przestygnie i zgęstnieje, polewamy nim ciasto.