Mocno czekoladowe ciasto na ciemnym piwie i polewą z solonego karmelu

Mocno czekoladowe ciasto na ciemnym piwie i polewą z solonego karmelu

Course: CiastaCuisine: wykwintna, klasycznaDifficulty: średnie
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

1

hour 
Całkowity czas

1

hour 

20

minutes

Ciasto, które posmakuje każdemu. Delikatne, rozpływające się w ustach – na bazie piwa i czekolady. Do tego polewa z solonego karmelu.

Składniki

  • Ciasto:
  • szklanka piwa typu stout (ja użyłam Guinness

  • kostka masła

  • 70g gorzkiego kakao

  • 1 i 3/4 szklanki cukru

  • 140g śmietany 12%

  • 3 jajka

  • 1 i 3/4 szklanki mąki

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Polewa:
  • szklanka cukru

  • 190g śmietany 30%

  • 100g masła

  • czubek łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka, piwo i śmietanę.
  • Dodajemy mąkę, kakao, sodę.
  • Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170°C.
  • Gdy ciasto wystygnie – polewamy słonym karmelem.
  • Podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej sodę.
  • Rozpuszczamy na patelni cukier i karmelizujemy go na złoto.
  • Zalewamy go śmietaną, dodajmy masło i sól. Gdy przestygnie i zgęstnieje, polewamy nim ciasto.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *