Czekoladowe muffiny

Składniki (na ok.  14 porcji):

– 2 szklanki mąki,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

– 3/4 szklanki cukru,

– 1 opakowanie cukru wanilinowego,

– 40g gorzkiego kakao (8/9 łyżeczek),

– 100g czekolady,

– 1 szklanka mleka,

– 1/2 kostki masła,

– 2 jajka.

 

Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej piany.

Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, kakao, mąkę, sodę, proszek.

Na koniec powoli dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Napełniamy ciastem papilotki do 3/4 ich wysokości.

Posypujemy wierzch podrobionymi kawałkami czekolady.

Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

2 komentarze

  1. Magdalena pisze:

    rozkosznie czekoladowe:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *