Czekoladowe muffiny

Czekoladowe muffiny

Course: Ciasta, CiasteczkaCuisine: klasyczna, francuskaDifficulty: proste
Porcje

14

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

20

minutes
Całkowity czas

30

minutes

Pyszne muffiny dla każdego czekoladożercy. Delikatne ciasto z kawałkami czekolady.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 40g gorzkiego kakao (8/9 łyżeczek)

  • 100g czekolady

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 kostki masła

  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej piany.
  • Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, kakao, mąkę, sodę, proszek.
  • Na koniec powoli dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Napełniamy ciastem papilotki do 3/4 ich wysokości.
  • Posypujemy wierzch podrobionymi kawałkami czekolady.
  • Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Magdalena pisze:

    rozkosznie czekoladowe:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *