Czekoladowe muffiny
Czekoladowe muffiny
Course: Ciasta, CiasteczkaCuisine: klasyczna, francuskaDifficulty: proste14
porcje10
minutes20
minutes30
minutesPyszne muffiny dla każdego czekoladożercy. Delikatne ciasto z kawałkami czekolady.
Składniki
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
40g gorzkiego kakao (8/9 łyżeczek)
100g czekolady
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
2 jajka
Sposób przygotowania
- Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej piany.
- Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, kakao, mąkę, sodę, proszek.
- Na koniec powoli dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Napełniamy ciastem papilotki do 3/4 ich wysokości.
- Posypujemy wierzch podrobionymi kawałkami czekolady.
- Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
rozkosznie czekoladowe:)
<3