Amerykanin – kakaowe ciasto z jabłkami i bakaliami

– 2/3 szklanki cukru,

– 2 jajka,

– 1/2 szklanki oleju,

– 1 i /3 szklanki mąki,

– 2/3 łyżki sody oczyszczonej,

– 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka cynamonu,

– 2 łyżeczki kakao,

– 3 jabłka pokrojone w kostkę,

– wg. uznania bakalie. Ja dałam: rodzynki (1/2 szklanki), garść wiórek kokosowych i ziaren słonecznika.

 

Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy produkty sypie i stopniowo olej.

Po ubiciu (masa będzie gęsta) wsypujemy owoce i bakalie – mieszamy łyżką.

Piec w 180°C ok. 40 minut.

Smacznego!

 

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *