Malabi – izraelski budyń z wodą różaną
Malabi – izraelski budyń z wodą różaną
Course: Desery, Kuchnia izraelskaCuisine: izraelskaDifficulty: prostePorcje
4
porcjeCzas przygotowania
2
minutesCzas gotowania
5
minutesCałkowity czas
7
minutesSkładniki
garść pisctacji do dekoracji
1/3 filiżanki cukru
1/2 łyżeczki do herbaty cukru wanilinowego (waniliowego)
4 filiżanki mleka (użyłam bez laktozy)
1/2 filiżanki mąki kukurydzianej
1 łyżka stołowa wody różanej
Sposób przygotowania
- Mieszamy w misce filiżankę mleka z mąką, wodą różaną, cukrem waniliowym.
- garnku podgrzewamy resztę mleka w cukrem.
- Gdy będzie już ciepłe, zmniejszamy ogień i dodajemy zawartość miski.
- Mieszamy energicznie (żeby nie przywarło), aż zgęstnieje do konsystencji budyniu – ja użyłam do tego rózgi.
- Przełożyć do szklanek, włożyć do lodówki i jeść jak się schłodzi.
- Przed podaniem posypać pokrojonymi pistacjami.