Malabi – izraelski budyń z wodą różaną

Malabi – izraelski budyń z wodą różaną

Course: Desery, Kuchnia izraelskaCuisine: izraelskaDifficulty: proste
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

2

minutes
Czas gotowania

5

minutes
Całkowity czas

7

minutes

Składniki

  • garść pisctacji do dekoracji

  • 1/3 filiżanki cukru

  • 1/2 łyżeczki do herbaty cukru wanilinowego (waniliowego)

  • 4 filiżanki mleka (użyłam bez laktozy)

  • 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka stołowa wody różanej

Sposób przygotowania

  • Mieszamy w misce filiżankę mleka z mąką, wodą różaną, cukrem waniliowym.
  • garnku podgrzewamy resztę mleka w cukrem.
  • Gdy będzie już ciepłe, zmniejszamy ogień i dodajemy zawartość miski.
  • Mieszamy energicznie (żeby nie przywarło), aż zgęstnieje do konsystencji budyniu – ja użyłam do tego rózgi.
  • Przełożyć do szklanek, włożyć do lodówki i jeść jak się schłodzi.
  • Przed podaniem posypać pokrojonymi pistacjami.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *