Gramy w zielone! Leśny mech
Gramy w zielone! Leśny mech
Course: CiastaCuisine: klasyczna, zielonaDifficulty: średnie20
porcji20
minutes50
minutes1
hour10
minutesEnergetyczne ciasto w zielonym kolorze.
Składniki
- Ciasto:
450g mrożonego szpinaku
3 jajka
2/3 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
sok z połowy cytryny
- Krem:
250ml śmietany 36%
250g mascarpone
cukier puder (do smaku – ok. pół szklanki)
sok z połowy cytryny
- Poncz:
gorąca woda
cytryna
cukier
Sposób przygotowania
- Szpinak rozmrażamy, odsączamy i miksujemy na papkę razem z sokiem z cytryny.
- Jajka ubijamy z cukrem aż uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy olej, dalej miksujemy.
- Do masy dodajemy mąką, proszek i sodę – miksujemy krótko i delikatnie do wymieszania składników.
- Dokładamy szpinak i dokładnie mieszamy ręcznie.
- Przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut.
- Po przestygnięciu ciasta kroimy je na 3 części – jeden blat drobno kruszymy.
- Robimy poncz i studzimy go.
- Ubijamy śmietanę na sztywno – dodajemy ser, cukier i sok z cytryny – krem powinien być lekko kwaśny.
- Pierwszy blat ciasta polewamy ponczem, smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem, polewamy ponczem i całe ciasto (wraz z bokami) smarujemy kremem. Obsypujemy całość wcześniej pokruszonym blatem.