Gramy w zielone! Leśny mech

Ciasto

– 450g mrożonego szpinaku,

– 3 jajka,

– 2/3 szklanki oleju,

– 1,5 szklanki cukru,

– 2 szklanki mąki,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka sody,

– sok z połowy cytryny.

Krem

– 250ml śmietany 36%,

– 250g mascarpone,

– cukier puder (do smaku – ok. pół szklanki).

– sok z połowy cytryny.

Poncz

– gorąca woda,

– cytryna,

– cukier.

 

Szpinak rozmrażamy, odsączamy i miksujemy na papkę razem z sokiem z cytryny.

Jajka ubijamy z cukrem aż uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy olej, dalej miksujemy.

Do masy dodajemy mąką, proszek i sodę – miksujemy krótko i delikatnie do wymieszania składników.

Dokładamy szpinak i dokładnie mieszamy ręcznie.

Przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut.

 

Po przestygnięciu ciasta kroimy je na 3 części – jeden blat drobno kruszymy.

Robimy poncz i studzimy go.

Ubijamy śmietanę na sztywno – dodajemy ser, cukier i sok z cytryny – krem powinien być lekko kwaśny.

 

Pierwszy blat ciasta polewamy ponczem, smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem, polewamy ponczem i całe ciasto (wraz z bokami) smarujemy kremem. Obsypujemy całość wcześniej pokruszonym blatem.

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *