Gramy w zielone! Leśny mech

Gramy w zielone! Leśny mech

Course: CiastaCuisine: klasyczna, zielonaDifficulty: średnie
Porcje

20

porcji
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

10

minutes

Energetyczne ciasto w zielonym kolorze.

Składniki

  • Ciasto:
  • 450g mrożonego szpinaku

  • 3 jajka

  • 2/3 szklanki oleju

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • sok z połowy cytryny

  • Krem:
  • 250ml śmietany 36%

  • 250g mascarpone

  • cukier puder (do smaku – ok. pół szklanki)

  • sok z połowy cytryny

  • Poncz:
  • gorąca woda

  • cytryna

  • cukier

Sposób przygotowania

  • Szpinak rozmrażamy, odsączamy i miksujemy na papkę razem z sokiem z cytryny.
  • Jajka ubijamy z cukrem aż uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy olej, dalej miksujemy.
  • Do masy dodajemy mąką, proszek i sodę – miksujemy krótko i delikatnie do wymieszania składników.
  • Dokładamy szpinak i dokładnie mieszamy ręcznie.
  • Przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut.
  • Po przestygnięciu ciasta kroimy je na 3 części – jeden blat drobno kruszymy.
  • Robimy poncz i studzimy go.
  • Ubijamy śmietanę na sztywno – dodajemy ser, cukier i sok z cytryny – krem powinien być lekko kwaśny.
  • Pierwszy blat ciasta polewamy ponczem, smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem, polewamy ponczem i całe ciasto (wraz z bokami) smarujemy kremem. Obsypujemy całość wcześniej pokruszonym blatem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *