Keks

– 150g masła,

– 120g cukru,

– 3 jajka,

– kieliszek amaretto (ja użyłam nalewki z porzeczki),

– 160g mąki,

– 60g migdałów zmielonych razem ze skórką,

– 100ml mleka,

– 300g owoców kandyzowanych,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 łyżeczka sody,

– szczypta soli.

 

Masło miksujemy z cukrem i powoli dodajemy całe jajka.

Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę, sól i mielone migdały. Całość delikatnie mieszamy.

Owoce kandyzowane mieszamy z niewielką ilością mąki i dodajemy do ciasta.

Na koniec dodajemy mleko, alkohol i mieszamy.

Wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut.

 

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *