Keks

Keks

Course: CiastaCuisine: polska, świątecznaDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

50

minutes
Całkowity czas

1

hour 

Ciasto dla każdego fana owoców i bakalii. Keks pełen dobroci.

Składniki

  • 150g masła,

  • – 120g cukru,

  • – 3 jajka,

  • – kieliszek amaretto (ja użyłam nalewki z porzeczki),

  • – 160g mąki,

  • 60g migdałów zmielonych razem ze skórką

  • 100ml mleka

  • 300g owoców kandyzowanych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Masło miksujemy z cukrem i powoli dodajemy całe jajka.
  • Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę, sól i mielone migdały. Całość delikatnie mieszamy.
  • Owoce kandyzowane mieszamy z niewielką ilością mąki i dodajemy do ciasta.
  • Na koniec dodajemy mleko, alkohol i mieszamy.
  • Wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *