Pastéis de nata – ekspresowe portugalskie babeczki z ciasta francuskiego

Pastéis de nata – ekspresowe portugalskie babeczki z ciasta francuskiego

Course: Ciasteczka, Desery, TartyDifficulty: proste
Porcje

12

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

20

minutes
Całkowity czas

35

minutes

Dzięki tym ciasteczkom przeniesiesz się do słonecznej Hiszpanii. Tradycyjne hiszpańskie pastéis de nata.

Składniki

  • płat ciasta francuskiego

  • 3 żółtka

  • szklanka mleka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • 6 łyżek cukru

  • kropla aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

  • łat ciasta rolujemy i kroimy na 12 części (ok.  2,5cm grubości).
  • plastrów formujemy gniazda, które wkładamy do blaszki do pieczenia babeczek.
  • Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mąki i żółtka. Energicznie mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Musi uzyskać konsystencję budyniu.
  • Masę wykładamy do babeczek, do 3/4 wysokości.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy ok. 20 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *