Pastéis de nata – ekspresowe portugalskie babeczki z ciasta francuskiego

– płat ciasta francuskiego,

– 3 żółtka,

– szklanka mleka,

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

– 1,5 łyżki mąki pszennej,

– 6 łyżek cukru,

– kropla aromatu waniliowego.

 

Płat ciasta rolujemy i kroimy na 12 części (ok.  2,5cm grubości).

Z plastrów formujemy gniazda, które wkładamy do blaszki do pieczenia babeczek.

Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy mąki i żółtka. Energicznie mieszamy, żeby masa się nie przypaliła. Musi uzyskać konsystencję budyniu.

Masę wykładamy do babeczek, do 3/4 wysokości.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy ok. 20 minut.

 

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *