Sypana szarlotka (bez miksowania)

– 300g mąki,

– 300g kaszy manny,

– 300g cukru,

– 150g masła.

– 10 jabłek,

– cynamon (wedle uznania).

 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.

W misce mieszamy mąkę, kaszę i cukier – dzielimy na ok. 4 części.

Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchej mieszanki, na nią starte jabłka – układamy warstwowo pamiętając by wierzchnia warstwa to była sucha mieszanka mąki, kaszy i cukru.

Jeśli lubisz cynamon – można nim posypać warstwy jabłek.

Na wierzch kroimy masło.

Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC.

 

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *