Sypana szarlotka (bez miksowania)

Sypana szarlotka (bez miksowania)

Course: CiastaCuisine: klasyczna, tradycyjnaDifficulty: proste
Porcje

15

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

1

hour 
Całkowity czas

1

hour 

15

minutes

Najszybsza szarlotka!

Składniki

  • 300g mąki

  • 300g kaszy manny

  • 300g cukru

  • 150g masła

  • 10 jabłek

  • cynamon (wedle uznania)

Sposób przygotowania

  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  • misce mieszamy mąkę, kaszę i cukier – dzielimy na ok. 4 części.
  • Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchej mieszanki, na nią starte jabłka – układamy warstwowo pamiętając by wierzchnia warstwa to była sucha mieszanka mąki, kaszy i cukru.
  • Jeśli lubisz cynamon – można nim posypać warstwy jabłek.
  • Na wierzch kroimy masło.
  • Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *