Puszysta babka majonezowa
Puszysta babka majonezowa
Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: prostePorcje
20
porcjeCzas przygotowania
10
minutesCzas pieczenia
40
minutesCałkowity czas
50
minutesNiezwykle puszysta babka, rozpływająca się w ustach. Niezmiernie delikatna…
Składniki
– 6 jajek,
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki majonezu
kilka kropel olejku śmietankowego
Sposób przygotowania
- Jajka i cukier miksujemy na puszysty kogel mogel.
- Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i krótko miksujemy.
- Dodajemy majonez, olejek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Ciasto wylewamy do formy.
- Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.
- Upieczoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.