Ptysie z kremem patissiere

Ciasto parzone

– 250ml wody,

– szczypta soli,

– 50g masła,

– 1 szklanka mąki,

– 4 jajka

Krem patissiere

– 3 żółtka,

– 1 szklanka mleka,

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

– 1,5 łyżki mąki pszennej,

– 6 łyżek cukru,

– cukier waniliowy (opcjonalnie 4 krople aromatu waniliowego),

– 200g masła.

 

Szykujemy ciasto – zagotowujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto ma odchodzić od boków garnka.

Gdy ciasto wystygnie – miksujemy je z jajka. Dodajemy je pojedynczo, ma powstać gładka masa.

Formujemy ptysie na papierze do pieczenia – można to robić szprycą (ja robię to łyżką i palcem).

Nie układajmy ich zbyt blisko siebie – będą jeszcze rosnąć.

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200ºC.

Podgrzewamy mleko z cukrem, dodajemy mąki i żółtka – cały czas energicznie mieszamy. Masa ma zgęstnieć (konsystencja budyniu) i nie może się przypalić (!) – powinna „bombelkować”. W masę wmiksujemy masło.

Upieczone i wystygnięte ptysie przekrajamy – nadziewamy kremem.

 

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *