Ptysie z kremem patissiere

Ptysie z kremem patissiere

Course: CiasteczkaCuisine: francuskaDifficulty: średnie
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

30

minutes
Całkowity czas

50

minutes

Klasyczne ptysie, które możesz zrobić sam w swoim domu.

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 250ml wody

  • szczypta soli

  • 50g masła

  • 1 szklanka mąki

  • 4 jajka

  • Krem patissiere:
  • 3 żółtka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • 6 łyżek cukru

  • cukier waniliowy (opcjonalnie 4 krople aromatu waniliowego)

  • 200g masła

Sposób przygotowania

  • Szykujemy ciasto – zagotowujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto ma odchodzić od boków garnka.
  • Gdy ciasto wystygnie – miksujemy je z jajka. Dodajemy je pojedynczo, ma powstać gładka masa.
  • Formujemy ptysie na papierze do pieczenia – można to robić szprycą (ja robię to łyżką i palcem).
  • Nie układajmy ich zbyt blisko siebie – będą jeszcze rosnąć.
  • Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200ºC.
  • Podgrzewamy mleko z cukrem, dodajemy mąki i żółtka – cały czas energicznie mieszamy. Masa ma zgęstnieć (konsystencja budyniu) i nie może się przypalić (!) – powinna “bombelkować”. W masę wmiksujemy masło.
  • Upieczone i wystygnięte ptysie przekrajamy – nadziewamy kremem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *