Ucierane ciasto z jeżynami pod bezową pierzynką

Ucierane ciasto z jeżynami pod bezową pierzynką

Course: CiastaCuisine: klasycznaDifficulty: średnie
Porcje

16

porcje
Czas przygotowania

15

minutes
Czas pieczenia

55

minutes
Całkowity czas

1

hour 

10

minutes

Idealne połączenie ucieranego ciasta, lekko kwaskowych jeżyn i delikatnej bezy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 125g masła

  • 85g cukru

  • 1/2 łyżki cukru waniliowego

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • 100g mąki

  • 50g mąki ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 pojemniczki jeżyn / porzeczek

  • Beza:
  • 4 białka

  • 200g cukru

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka i jajka. Dalej miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy i przekładamy ciasto to wysmarowanej blachy.
  • Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.
  • Białka ubijamy z szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Białka muszą być ubite na stywno.
  • Na upieczone ciasto układamy owoce i przykrywamy je pianą.
  • Pieczemy ok. 30 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *