Ucierane ciasto z jeżynami pod bezową pierzynką

 

– 125g masła,

– 85g cukru,

– 1/2 łyżki cukru waniliowego,

– 2 żółtka,

– 1 jajko,

– 100g mąki,

– 50g mąki ziemniaczanej,

–  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 pojemniczki jeżyn / porzeczek,

beza

– 4 białka,

– 200g cukru,

– szczypta soli.

 

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka i jajka. Dalej miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy i przekładamy ciasto to wysmarowanej blachy.

Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.

Białka ubijamy z szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Białka muszą być ubite na stywno.

 

Na upieczone ciasto układamy owoce i przykrywamy je pianą.

Pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego!

 

UWAGA! Składniki na podane w przepisie są na mniejszą ilość ciasta – powinno go być o połowę mniej niż na zdjęciu 🙂

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *