Kruche ciasto z malinami i kruszonką
Kruche ciasto z malinami i kruszonką
Course: Ciasta, TartyCuisine: klasycznaDifficulty: prostePorcje
20
porcjeCzas przygotowania
30
minutesCzas pieczenia
55
minutesCałkowity czas
1
hour25
minutesKruche ciasto z malinami.
Składniki
- Ciasto:
350g mąki
150g zimnego masła
80g cukru pudru
łyżka kwaśnej śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
pojemnik malin
- Kruszonka:
40g wiórek kokosowych
80g cukru
190g mąki
100g masła
Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto mieszamy ze sobą – trzeba to zrobić jak najszybciej, żeby masło nie zdążyło się zbytnio ogrzać.
- Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- ączymy wszystkie składniki na kruszonkę i też wkładamy do lodówki.
- Na blachę wykładamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 minut (ciasto musi się zrumienić).
- Czekamy aż ciasto chwilkę przestygnie i układamy maliny, posypujemy kruszonką.
- Ciasto wraca do piekarnika na ok. 40 minut.