Kruche ciasto z malinami i kruszonką

Kruche ciasto z malinami i kruszonką

Course: Ciasta, TartyCuisine: klasycznaDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

55

minutes
Całkowity czas

1

hour 

25

minutes

Kruche ciasto z malinami.

Składniki

  • Ciasto:
  • 350g mąki

  • 150g zimnego masła

  • 80g cukru pudru

  • łyżka kwaśnej śmietany

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 żółtka

  • pojemnik malin

  • Kruszonka:
  • 40g wiórek kokosowych

  • 80g cukru

  • 190g mąki

  • 100g masła

Sposób przygotowania

  • Składniki na ciasto mieszamy ze sobą – trzeba to zrobić jak najszybciej, żeby masło nie zdążyło się zbytnio ogrzać.
  • Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • ączymy wszystkie składniki na kruszonkę i też wkładamy do lodówki.
  • Na blachę wykładamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 minut (ciasto musi się zrumienić).
  • Czekamy aż ciasto chwilkę przestygnie i układamy maliny, posypujemy kruszonką.
  • Ciasto wraca do piekarnika na ok. 40 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *