Kruche ciasto z malinami i kruszonką

– 350g mąki,

– 150g zimnego masła,

– 80g cukru pudru,

– łyżka kwaśnej śmietany,

– pół łyżeczki proszku do pieczenia,

– 3 żółtka,

– pojemnik malin,

na kruszonkę

– 40g wiórek kokosowych,

– 80g cukru,

– 190g mąki,

– 100g masła.

 

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą – trzeba to zrobić jak najszybciej, żeby masło nie zdążyło się zbytnio ogrzać.

Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i też wkładamy do lodówki.

Na blachę wykładamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 minut (ciasto musi się zrumienić).

Czekamy aż ciasto chwilkę przestygnie i układamy maliny, posypujemy kruszonką.

Ciasto wraca do piekarnika na ok. 40 minut.

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *