Rożki z ciasta filo z kurczakiem i szpinakiem

– opakowanie gotowego ciasta filo,

– 150g świeżego szpinaku,

– 1 pierś z kurczaka,

– jogurt naturalny,

– 3 ząbki czosnku,

– 1/2 opakowania sera feta,

– olej,

– sól,

– pieprz.

 

Pierś kroimy w drobną kostkę. Zalewamy jogurtem, dodajemy pokrojony czosnek, sól, pieprz.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso.

Potem osobno krótko smażymy liście szpinaku.

Płaty ciasta filo kroimy na 4 pasy.

Jeden rożek będziemy robić z 4-5 arkuszy ciasta.

Arkusze pomiędzy sobą smarujemy delikatnie olejem.

Na jeden róg prostokąta ciasta nakładamy niewielkie kawałki mięsa, kilka liści szpinaku i plaster sera.

Zawijamy w trójkąt.

Rożki smażymy krótko na oleju na złoty kolor.

Podałam z lekką sałatką ze świeżego szpinaku, pomidora, oliwek i feta.

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *