Szybki i aksamitny sernik

Spód:

– 100 masła,

– 200g herbatników,

– 1 łyżka gorzkiego kakao (można pominąć).

Masa serowa:

– 1kg sera z wiaderka,

– 40g mąki,

– 300g cukry,

– 4 jajka,

– opakowanie cukru wanilinowego,

– skórka z cytryny.

Polewa:

– małe opakowanie śmietany 18%,

– sok z połowy cytryny,

– 40g cukru.

 

Herbatniki kruszymy młotkiem (bądź robotem). Zalewamy rozpuszczonym masłem. Dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 10 min do zamrażalnika.

Do miski wkładamy wszystkie składniki na masę (ser, cukier, mąkę, jajka i skórkę z cytryny). Całość chwilę miksujemy bądź mieszamy rózgą – ważne, by zrobić to naprawdę szybko, żeby sernik nie opadł.

Masę wykładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 10 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez 60 minut.

Wyłączamy piekarnik, lekko otwieramy drzwi i zostawiamy sernik na godzinę.

Gdy sernik przestygnie polewamy go polewą (wymieszana śmietana z cukrem i sokiem z cytryny).

Sernik wkładamy do lodówki na noc.

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *