Szybki i aksamitny sernik
Szybki i aksamitny sernik
Course: CiastaCuisine: klasyczna, tradycyjna, świątecznaDifficulty: średniePorcje
20
porcjeCzas przygotowania
20
minutesCzas pieczenia
1
hour10
minutesCałkowity czas
1
hour30
minutesNiezwykle aksamitny sernik z delikatną polewą.
Składniki
- Spód:
100 masła
200g herbatników
1 łyżka gorzkiego kakao (można pominąć)
- Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
40g mąki
300g cukru
4 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
skórka z cytryny
- Polewa:
małe opakowanie śmietany 18%
sok z połowy cytryny
40g cukru
Sposób przygotowania
- Herbatniki kruszymy młotkiem (bądź robotem). Zalewamy rozpuszczonym masłem. Dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 10 min do zamrażalnika.
- Do miski wkładamy wszystkie składniki na masę (ser, cukier, mąkę, jajka i skórkę z cytryny). Całość chwilę miksujemy bądź mieszamy rózgą – ważne, by zrobić to naprawdę szybko, żeby sernik nie opadł.
- Masę wykładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 10 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez 60 minut.
- Wyłączamy piekarnik, lekko otwieramy drzwi i zostawiamy sernik na godzinę.
- Gdy sernik przestygnie polewamy go polewą (wymieszana śmietana z cukrem i sokiem z cytryny).
- Sernik wkładamy do lodówki na noc.