Szybki i aksamitny sernik
Spód:
– 100 masła,
– 200g herbatników,
– 1 łyżka gorzkiego kakao (można pominąć).
Masa serowa:
– 1kg sera z wiaderka,
– 40g mąki,
– 300g cukry,
– 4 jajka,
– opakowanie cukru wanilinowego,
– skórka z cytryny.
Polewa:
– małe opakowanie śmietany 18%,
– sok z połowy cytryny,
– 40g cukru.
Herbatniki kruszymy młotkiem (bądź robotem). Zalewamy rozpuszczonym masłem. Dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 10 min do zamrażalnika.
Do miski wkładamy wszystkie składniki na masę (ser, cukier, mąkę, jajka i skórkę z cytryny). Całość chwilę miksujemy bądź mieszamy rózgą – ważne, by zrobić to naprawdę szybko, żeby sernik nie opadł.
Masę wykładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 10 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, lekko otwieramy drzwi i zostawiamy sernik na godzinę.
Gdy sernik przestygnie polewamy go polewą (wymieszana śmietana z cukrem i sokiem z cytryny).
Sernik wkładamy do lodówki na noc.
Smacznego!