Szybki i aksamitny sernik

Szybki i aksamitny sernik

Course: CiastaCuisine: klasyczna, tradycyjna, świątecznaDifficulty: średnie
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

20

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

10

minutes
Całkowity czas

1

hour 

30

minutes

Niezwykle aksamitny sernik z delikatną polewą.

Składniki

  • Spód:
  • 100 masła

  • 200g herbatników

  • 1 łyżka gorzkiego kakao (można pominąć)

  • Masa serowa:
  • 1kg sera z wiaderka

  • 40g mąki

  • 300g cukru

  • 4 jajka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka z cytryny

  • Polewa:
  • małe opakowanie śmietany 18%

  • sok z połowy cytryny

  • 40g cukru

Sposób przygotowania

  • Herbatniki kruszymy młotkiem (bądź robotem). Zalewamy rozpuszczonym masłem. Dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 10 min do zamrażalnika.
  • Do miski wkładamy wszystkie składniki na masę (ser, cukier, mąkę, jajka i skórkę z cytryny). Całość chwilę miksujemy bądź mieszamy rózgą – ważne, by zrobić to naprawdę szybko, żeby sernik nie opadł.
  • Masę wykładamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 10 minut.
  • Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy przez 60 minut.
  • Wyłączamy piekarnik, lekko otwieramy drzwi i zostawiamy sernik na godzinę.
  • Gdy sernik przestygnie polewamy go polewą (wymieszana śmietana z cukrem i sokiem z cytryny).
  • Sernik wkładamy do lodówki na noc.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *