Śledzie marynowane po polsku „Dziadka Kazia”

– 8 filetów śledziowych,

– 4 cebule,

– 2 szklanki oleju,

– 3 cytryny,

– 1 liść laurowy,

– 4 ziarna ziela angielskiego,

–  5 ziaren pieprzu czarnego.

 

Filety śledziowe moczymy przez 1,5 godziny (wodę zmieniamy ok. 4 razy). Następnie kroimy filety na kawałki o długości ok. 6cm.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Studzimy.

Umyte cytryny kroimy w plastry.

W szklanym naczyniu (słoik/miska) układamy warstwowo: cytrynę, cebulę, śledzie. Dodajemy pieprz, ziele, liść i olej.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *