Tarta z lemon curd pod bezą

Tarta z lemon curd pod bezą

Course: Ciasta, TartyCuisine: francuka, wykwintnaDifficulty: średnie
Porcje

16

porcje
Czas przygotowania

1

hour 

20

minutes
Czas pieczenia

55

minutes
Całkowity czas

2

hours 

15

minutes

Idealne połączenie kwaskowego lemon curd i delikatnej bezy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 170g mąki

  • 100g masła (zimnego)

  • 1 żółtko

  • 1 jajko

  • Krem cytrynowy:
  • 30g mąki ziemniaczanej

  • 100g cukru

  • skórki starte z 2 cytryn

  • sok z 2 cytryn

  • sok z 1 pomarańczy

  • 85g masła

  • 2 żółtka

  • 1 jajko

  • Beza:
  • 4 białka

  • 200g cukru

  • 30g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  • Szybko wyrabiamy składniki na ciasto. Wkładamy je do woreczka i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Potem ciasto wałkujemy i wykładamy na spód blachy. Odkładamy ponownie na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto nakłuwamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C.
  • Do rondelka wrzucamy skórki z cytryn, zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy.
  • Dodajemy skrobię i cukier. Podgrzewamy i mieszamy dodając jajko i żółtka.
  • Energicznie mieszamy, jak zacznie gęstnieć – dodajemy masło.
  • Białka miksujemy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier i skrobię. Białka muszą być ubite na sztywno.
  • Gdy wyjmiemy kruchy spód z piekarnika i wykładamy krem.
  • Na wierz nakładamy bezę.
  • Wkładamy do piekarnika do temp. 170°C na 10 minut.
  • Kolejno zmniejszamy temperaturę do 150° i zostawiamy na 30 minut.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *