Tarta z lemon curd pod bezą
Tarta z lemon curd pod bezą
Course: Ciasta, TartyCuisine: francuka, wykwintnaDifficulty: średniePorcje
16
porcjeCzas przygotowania
1
hour20
minutesCzas pieczenia
55
minutesCałkowity czas
2
hours15
minutesIdealne połączenie kwaskowego lemon curd i delikatnej bezy.
Składniki
- Ciasto:
170g mąki
100g masła (zimnego)
1 żółtko
1 jajko
- Krem cytrynowy:
30g mąki ziemniaczanej
100g cukru
skórki starte z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
sok z 1 pomarańczy
85g masła
2 żółtka
1 jajko
- Beza:
4 białka
200g cukru
30g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Szybko wyrabiamy składniki na ciasto. Wkładamy je do woreczka i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Potem ciasto wałkujemy i wykładamy na spód blachy. Odkładamy ponownie na 30 minut do lodówki.
- Ciasto nakłuwamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C.
- Do rondelka wrzucamy skórki z cytryn, zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy.
- Dodajemy skrobię i cukier. Podgrzewamy i mieszamy dodając jajko i żółtka.
- Energicznie mieszamy, jak zacznie gęstnieć – dodajemy masło.
- Białka miksujemy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier i skrobię. Białka muszą być ubite na sztywno.
- Gdy wyjmiemy kruchy spód z piekarnika i wykładamy krem.
- Na wierz nakładamy bezę.
- Wkładamy do piekarnika do temp. 170°C na 10 minut.
- Kolejno zmniejszamy temperaturę do 150° i zostawiamy na 30 minut.