Tarta z lemon curd pod bezą

Ciasto:

– 170g mąki,

– 100g masła (zimnego),

– 1 żółtko,

– 1 jajko.

Krem cytrynowy:

– 30g mąki ziemniaczanej,

– 100g cukru,

– skórki starte z 2 cytryn,

– sok z 2 cytryn,

– sok z 1 pomarańczy,

– 85g masła.

– 2 żółtka,

– 1 jajko.

Beza:

– 4 białka,

– 200g cukru,

– 30g mąki ziemniaczanej.

 

Szybko wyrabiamy składniki na ciasto. Wkładamy je do woreczka i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Potem ciasto wałkujemy i wykładamy na spód blachy. Odkładamy ponownie na 30 minut do lodówki.

Ciasto nakłuwamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Do rondelka wrzucamy skórki z cytryn, zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy.

Dodajemy skrobię i cukier. Podgrzewamy i mieszamy dodając jajko i żółtka.

Energicznie mieszamy, jak zacznie gęstnieć – dodajemy masło.

Białka miksujemy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier i skrobię. Białka muszą być ubite na sztywno.

Gdy wyjmiemy kruchy spód z piekarnika i wykładamy krem.

Na wierz nakładamy bezę.

Wkładamy do piekarnika do temp. 170°C na 10 minut.

Kolejno zmniejszamy temperaturę do 150° i zostawiamy na 30 minut.

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *