Szybka babka herbaciana z rodzynkami
Szybka babka herbaciana z rodzynkami
Course: CiastaCuisine: tradycyjnaDifficulty: proste20
porcje10
minutes55
minutes1
hour5
minutesDelikatna babka z aromatem herbacianym. Z rodzynkami i cytrynowym lukrem.
Składniki
- Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
80g masła
2 żółtka
1 szklanka mocnej herbaty
80g rodzynek (suszonych śliwek)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny
szczypta soli
- Na lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Rodzynki (pokrojone śliwki) gotujemy w mocje herbacie przez ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy.
- Dodajemy (ciągle mieszając) skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę i proszek.
- Na końcu wlewamy zimną herbatę i dodajemy rodzynki.
- Mieszamy i przekładamy do formy.
- Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 180°C.
- Gdy babka wystygnie, możemy ją polać lukrem:
- do łyżki cukru pudru dodajemy po kropli sok z cytryny i mieszamy.
- Lukier powinien być gęsty, biały i błyszczący.