Szybka babka herbaciana z rodzynkami

Szybka babka herbaciana z rodzynkami

Course: CiastaCuisine: tradycyjnaDifficulty: proste
Porcje

20

porcje
Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

55

minutes
Całkowity czas

1

hour 

5

minutes

Delikatna babka z aromatem herbacianym. Z rodzynkami i cytrynowym lukrem.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 80g masła

  • 2 żółtka

  • 1 szklanka mocnej herbaty

  • 80g rodzynek (suszonych śliwek)

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • skórka starta z 1/2 cytryny

  • szczypta soli

  • Na lukier:
  • cukier puder

  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  • Rodzynki (pokrojone śliwki) gotujemy w mocje herbacie przez ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy.
  • Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy.
  • Dodajemy (ciągle mieszając) skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę i proszek.
  • Na końcu wlewamy zimną herbatę i dodajemy rodzynki.
  • Mieszamy i przekładamy do formy.
  • Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 180°C.
  • Gdy babka wystygnie, możemy ją polać lukrem:
  • do łyżki cukru pudru dodajemy po kropli sok z cytryny i mieszamy.
  • Lukier powinien być gęsty, biały i błyszczący.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *