Szybka babka herbaciana z rodzynkami

– 2 szklanki mąki,

– 1/2 szklanki cukru,

– 80g masła,

– 2 żółtka,

– 1 szklanka mocnej herbaty,

– 80g rodzynek (suszonych śliwek),

– 1 łyżeczka sody,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– skórka starta z 1/2 cytryny,

– szczypta soli.

Na lukier:

– cukier puder,

– sok z cytryny.

 

Rodzynki (pokrojone śliwki) gotujemy w mocje herbacie przez ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy.

Dodajemy (ciągle mieszając) skórkę z cytryny, sól, mąkę, sodę i proszek.

Na końcu wlewamy zimną herbatę i dodajemy rodzynki.

Mieszamy i przekładamy do formy.

Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 180°C.

Gdy babka wystygnie, możemy ją polać lukrem:

do łyżki cukru pudru dodajemy po kropli sok z cytryny i mieszamy.

Lukier powinien być gęsty, biały i błyszczący.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *