Ekspresowe mini pączki serowe

– 250g twarogu tłustego,

– 2 jajka,

– 3 łyżki cukru pudru,

– 1,75 szklanki mąki,

– szczypta soli,

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

– kilka kropel aromatu waniliowego,

– 20ml wódki/octu (żeby pączki podczas smażenia na wchłaniały dużo tłuszczu),

– olej do smażenia.

 

Jajka miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy twaróg (stale mieszając).

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Na sam koniec dodajemy wódkę i aromat.

Rozgrzewamy tłuszcz – możemy na patelni, ja robiłam w rondlu.

Ręce natłuszczamy i lepimy kulki o średnicy ok. 3cm.

Kulki kładziemy na głęboki i rozgrzany olej.

Gdy się zrumienią przekręcamy na drugą stronę.

Jak będą gotowe, wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Gdy przestygną możemy posypać cukrem pudrem lub nadziać marmoladą.

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *