SMAK DZIECIŃSTWA: kartofelki, ziemniaczki, bajaderki
– 200g gorzkiej czekolady,
– 100g masła,
– 200g herbatników,
– 4 łyżki kakao,
– 5 łyżek cukru pudru,
– 3 łyżki wiórków kokosowych + trochę do otaczania,
– 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek,
– kilka kropel aromatu rumowego.
Masło topimy, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Herbatniki rozdrabniamy (ja zrobiłam to łuczkiem do ziemniaków 🙂 ).
Do miski wrzucamy pokruszone herbatniki, wiórki kokosowe, cukier puder i kakao.
Zalewamy płynnym masłem i czekoladą. Wlewamy kilka kropel aromatu (do smaku), dodajemy dżem.
Całość mieszamy.
Z masy formujemy kulki i otaczamy je w wiórkach kokosowych.
Chłodzimy ok. 30 minut w lodówce.
Przed zjedzeniem warto je wyjąć wcześniej 🙂
Smacznego!