SMAK DZIECIŃSTWA: kartofelki, ziemniaczki, bajaderki

 

– 200g gorzkiej czekolady,

– 100g masła,

– 200g herbatników,

– 4 łyżki kakao,

– 5 łyżek cukru pudru,

– 3 łyżki wiórków kokosowych + trochę do otaczania,

– 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek,

– kilka kropel aromatu rumowego.

 

Masło topimy, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Herbatniki rozdrabniamy (ja zrobiłam to łuczkiem do ziemniaków 🙂 ).

Do miski wrzucamy pokruszone herbatniki, wiórki kokosowe, cukier puder i kakao.

Zalewamy płynnym masłem i czekoladą. Wlewamy kilka kropel aromatu (do smaku), dodajemy dżem.

Całość mieszamy.

Z masy formujemy kulki i otaczamy je w wiórkach kokosowych.

Chłodzimy ok. 30 minut w lodówce.

Przed zjedzeniem warto je wyjąć wcześniej 🙂

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *