Rozgrzewająca zupa – z chili, imbirem i kurkumą

 

– 1 cebula,

– pierś z kurczaka,

– czerwona papryka,

– cukinia,

– marchewka,

– biała część pora,

– papryka chili,

– świeży imbir,

– serek topiony,

– śmietana 18%,

– sól,

– pieprz,

– ziele angielskie,

– liść laurowy,

– pieprz ziołowy,

– curry,

– kurkuma,

– olej.

 

Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka.

Dodajemy pierś pokrojoną w paski. Solimy.

Po chwili zalewamy wodą (ok. 2 litrami).

Dodajemy cukinię i marchewkę pokrojoną w pół-plastry, por w paski, paprykę w paski.

Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i gotujemy.

Gdy wszystko zmięknie, dodajemy pozostałe przyprawy, zaprawiamy śmietaną i serkiem.

Doprawiamy startym świeżym  imbirem i plastrami świeżej papryczki.

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *