Rozgrzewająca zupa – z chili, imbirem i kurkumą
– 1 cebula,
– pierś z kurczaka,
– czerwona papryka,
– cukinia,
– marchewka,
– biała część pora,
– papryka chili,
– świeży imbir,
– serek topiony,
– śmietana 18%,
– sól,
– pieprz,
– ziele angielskie,
– liść laurowy,
– pieprz ziołowy,
– curry,
– kurkuma,
– olej.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka.
Dodajemy pierś pokrojoną w paski. Solimy.
Po chwili zalewamy wodą (ok. 2 litrami).
Dodajemy cukinię i marchewkę pokrojoną w pół-plastry, por w paski, paprykę w paski.
Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i gotujemy.
Gdy wszystko zmięknie, dodajemy pozostałe przyprawy, zaprawiamy śmietaną i serkiem.
Doprawiamy startym świeżym imbirem i plastrami świeżej papryczki.
Smacznego!