Kremowy sernik z białą czekoladą na kakaowym spodzie

Ciasto

– 150g mąki,

– 30g gorzkiej czekolady (ścieramy na tarce),

– 2 łyżki cukru pudru,

– 2 łyżeczki ciemnego kakao,

– 60g masła,

– 1 żółtko,

– 1 łyżka wody.

– szczypta soli

Masa serowa

– 600g twarogu tłustego/półtłustego,

– 75g białej czekolady,

– 200ml słodkiej śmietany,

– 2 łyżki budyniu śmietankowego,

– 3 jajka,

– 1/2 szklanki cukru,

– 1 białko,

– 2 łyżeczki cukru waniliowego,

– 50g masła.

 

Na blachę o średnicy 24 cm.

Mieszamy mąkę z kakao, startą czekoladą, masłem, cukrem i wodą. Zagniatamy ciasto.

Wykładamy na blachę i chowamy do lodówki.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Mielimy twaróg/miksujemy.

Dodajemy jajka, białko, masło, śmietanę, cukier, budyń i krótko miksujemy. Pod koniec dodajmy rozpuszczoną czekoladę.

Masę serową wylewamy do blachy.

Pieczmy 15 minut w temp. 180ºCpotem 30 minut w temp. 160ºC.

Ciasto ma mieć jasny kolor.

Smacznego!

Sprawdź jeszcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *