Cynamonowy deser z piernikami i jabłkami – pachnący Świętami

– 2 jabłka starte na tarce,

– opakowanie pierników z lukrem,

– opakowanie śmietany 30%,

– cynamon,

– łyżeczka żelatyny,

– cukier puder.

 

Porcja na  5 szklanek.

 

Jabłka ścieramy na tarce i smażymy w garnku. Dodajemy cynamon (tyle ile lubimy – u mnie dużo 🙂 ) i cukier (do smaku, zależy czy mamy mniej/bardziej słodkie jabłka). Smażymy je do momentu, aż będą miękkie. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę ubijamy i dodajmy cukier puder (ok. 2 łyżki), dosypujemy ok. 2 łyżeczki cynamonu i próbujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do śmietany. Miksujemy na dużych obrotach i krem wkładamy do lodówki do stężenia.

Pierniki kruszymy i układamy na dnie szklanki/pucharka. Nakładamy jabłka, kolejno krem. Czynność powtarzamy.

Na górze układamy piernik do dekoracji, możemy posypać makiem.

Smacznego!

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *