Domowy sękacz

– 1 kostka masła,

– 6 jajek,

– 250g cukru,

– 150g mąki pszennej,

– 100g mąki ziemniaczanej,

– 1 łyżka aromatu rumowego,

– opakowanie cukru waniliowego,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Na tortownicę o średnicy 20 cm.

 

Ucieramy masło i stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Dokładamy 2 całe jajka i 4 żółtka.

Dolewamy rum i ciągle miksujemy.

Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Delikatnie mieszamy z pianą ubitą na sztywno z 4 białek.

Na wysmarowaną blachę wykładamy pierwszą warstwę ciasta. Pamiętajmy, że warstwy muszą być cienkie – 2-3 łyżki ciasta będzie wystarczająco.

Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C i pieczemy ok. 2 minuty – do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Wtedy wyjmujemy blachę i dokładamy kolejną cienką warstwę ciasta.

Dalej pieczemy do złotej barwy i powtarzamy do momentu, aż skończy się ciasto.

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *