Domowy sękacz
– 1 kostka masła,
– 6 jajek,
– 250g cukru,
– 150g mąki pszennej,
– 100g mąki ziemniaczanej,
– 1 łyżka aromatu rumowego,
– opakowanie cukru waniliowego,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ucieramy masło i stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Dokładamy 2 całe jajka i 4 żółtka.
Dolewamy rum i ciągle miksujemy.
Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszamy z pianą ubitą na sztywno z 4 białek.
Na wysmarowaną blachę wykładamy pierwszą warstwę ciasta. Pamiętajmy, że warstwy muszą być cienkie – 2-3 łyżki ciasta będzie wystarczająco.
Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C i pieczemy ok. 2 minuty – do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Wtedy wyjmujemy blachę i dokładamy kolejną cienką warstwę ciasta.
Dalej pieczemy do złotej barwy i powtarzamy do momentu, aż skończy się ciasto.
Smacznego!