Z pamiętnika babci: piegusek

– 2 szklanki mąki,

– 1 kostka margaryny / masła,

– 1 szklanka cukru,

– 4 jajka,

–  2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 3/4 szklanki maku (sypkiego),

– 1 szklanka mleka,

– kilka kropel aromatu śmietankowego,

– czekolada mleczna.

 

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.

Dodać kilka kropel aromatu.

Wlać przestudzone mleko, wsypać mak.

Upić pianę z białek i połączyć delikatnie z ciastek.

Wylać ciasto do blachy.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.

Gdy ciasto wystygnie polać je rozpuszczoną na parze czekoladą (można dodać kilka kropel oleju, żeby miała ładny połysk).

Smacznego!

 

Kochani, jest to kolejny przepis z cyklu: „Z pamiętnika babci”

Stałam się szczęśliwą posiadaczką wielkiego skarbu – zeszytu z przepisami po mojej babci

Babcia była niekwestionowanym autorytetem i mistrzem. To u niej jadłam najlepsze dania i ciasta.

Stołówka z babcią na czele wydawała same pyszności

Dzięki zeszytowi na nowo odkryję smaki dzieciństwa, a Wy będziecie mi towarzyszyć w tej przygodzie

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *