Delikatna szarlotka pod bezą

Ciasto

– 2 żółtka,

– 2 szklanki mąki,

– 1/2 szklanki cukru pudru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 125g margaryny,

– 1/2 opakowania cukru waniliowego,

Jabłka

– 1kg jablek,

– garść rodzynek,

– 1/2 łyżeczki cynamonu,

– cukier (do smaku),

Beza

– 2 białka,

– szczypta soli,

– 1/2 szklanki cukru.

 

Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasny kolor.

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajmy margarynę.

Siekamy nożem, kolejno zlepiamy wszystko w całość.

Okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

W między czasie obieramy jajka i kroimy na cienkie plastry (możemy to zrobić na tarce).

Rodzynki zalewamy wrzątkiem.

W rondelku smażymy jabłka to momentu aż zmiękną. Dodajemy cynamon.

Jeśli jest potrzeba, dosładzamy do smaku. Dodajemy odsączone rodzynki.

Ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200ºC.

Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko przestudzamy.

Wkładamy na wierzch jabłka z rodzynkami i przykrywamy ubitymi białkami.

Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w temperaturze 140ºC.

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *