Biały lion

Biszkopt

– 6 jajek,

– 1 szklanka mąki,

– 1 szklanka cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżeczki octu,

Krem

– 4 żółtka,

– 4 szklanki mleka,

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

– 6 łyżek mąki pszennej,

– 6 łyżek cukru,

– sok z 1/3 cytryny,

– 1,5 kostki (300g) masła,

Masa

– 100g ryżu preparowanego,

– puszka masy kajmakowej/krówkowej,

Poncz

– szklanka ciepłej wody,

– 1,5 łyżeczki cukru,

– plaster cytryny,

– 140g orzeszków ziemnych solonych.

 

Białka ubijamy na pianę.

Dodajemy żółtka i cukier.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i od tego etapu miksujemy na mniejszych obrotach i możliwie jak najkrócej.

Podczas miksowania dodajemy ocet.

Ciasto wlewamy do blachy.

Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 50 minut.

Gdy biszkopt się upiecze, zostawiamy go do wystygnięcia i przygotowujemy krem.

Zagotowujemy 3 szklanki mleka. Jedną szklankę mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrem. Dodajmy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy (uważać, żeby się nie przypaliło!).  Ma nam powstać budyń.

Gdy przestygnie, miksujemy go z masłem dodajemy sok z cytryny.

Przygotowujemy poncz z ciepłej wody, słodzimy i dodajemy cytrynę dla smaku.

W misce mieszamy masę kajmakową z ryżem preparowanym (uwaga, nie będzie to proste 🙂 ).

Wystygnięty biszkopt kroimy na pół.

Dolne ciasto polewamy ponczem i układamy na nim ryż. Na to wykładamy ok. 2/3 kremu. Przykrywamy drugim ciastem, nasączamy ponczem i smarujmy pozostałą częścią kremu.

Orzechy ziemne można delikatnie pokruszyć i wysypujemy na wierzch ciasta.

Schładzamy i jemy!

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *