Ogórki do słoika: z curry

– 3kg ogórków,

– 2L wody,

– 3 szklanki cukru,

– 3 łyżki soli,

– 2 szklanki octu,

– 30g (1,5 opakowania) curry,

– 10g (0,5 opakowania) słodkiej papryki,

– 1-2 cebule.

 

Ogórki myjemy, obieramy i tniemy na tarce w podłużne plastry.

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól.

Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodajemy paprykę i curry. Zalewę zagotowujemy.

Do wyparzonych słoików, na dno układamy plasterek cebuli i wkładamy ogórki.

Zalewamy gorącą zalewą.

Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.

Jak pasteryzować?

Na dno garnka wkładamy ręcznik (by słoiki nie pękły), stawiamy słoiki żeby nie dotykały się.

Wlewamy wodę do wysokości ok. 2 cm poniżej nakrętki.

Gdy woda się zagotuje, przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy płomień i gotujemy 10minut.

Po wyjęciu słoików, stawiamy je do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Gotowe!

Smacznego! 🙂

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *