Ogórki do słoika: z chili i czosnkiem

– 2,5kg ogórków,

– 1 główka czosnku,

– 4 łyżki soli,

– 2 łyżki mielonej ostrej papryki (chili),

– 2,5 szklanki cukru,

– 8 łyżek oleju,

– 1,5 szklanki octu.

 

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry.

Zasypujemy solą i zostawiamy na 6 godzin.

Następnie odlewamy wodę, posypujemy papryką i przeciśniętym czoskiem.

Robimy zalewę:  zagotowujemy olej z cukrem i octem.

Zalewamy ogórki i zostawiamy na 12 godzin.

Układamy do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy.

Gotowe!

Smacznego! 🙂

 


RÓBMY PRZETWORY! 5.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *