Przetwory: kompot z truskawek na zimę

– 1kg truskawek,

– 2 łyżki cukru,

– 1 szklanka wody.

 

Truskawki myjemy i oddzielamy od szypułek.

Wkładamy do garnka, zalewamy szklaną wody, dodajemy cukier i gotujemy.

Jak się zagotuje, przyciszamy płomień i gotujemy ok. 10 min.

Sprawdzamy słodkość (gdy trafimy na kwaśne truskawki, dodajemy więcej cukru).

Wyparzamy słoiki i wlewamy kompot z owocami.

Po zakręceniu, słoik stawiamy do górny dnem do wystygnięcia.

 

Jak używać w zimie?

Dolewamy kompot do zagotowanej wody (musimy go trochę rozcieńczyć).

 

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *