Kakaowy biszkopt z truskawkami

– 6 jajek,

– 1 szklanka mąki,

– 1 szklanka cukru,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 2 łyżeczki octu,

– 2 łyżki kakao,

– truskawki wg. uznania.

 

Białka ubijamy na pianę.

Dodajemy żółtka i cukier.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i od tego etapu miksujemy na mniejszych obrotach i możliwie jak najkrócej.

Podczas miksowania dodajemy ocet.

Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy gorzkie kakao.

Do tortownicy wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne.

Wkładamy truskawki (jak są duże przekrójmy na pół).

Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 50 minut.

Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *