Basbusa – arabskie ciasto bez mąki

– 1/2 szklanki kaszy manny,

– 1/4 szklanki cukru,

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 1/2 łyżeczki cynamonu,

– 1 łyżka masła klarowanego (może być oleju kokosowego),

– 1/2 szklanki wiórek kokosowych,

– 1 opakowanie gęstego jogurtu,

– 2 łyżeczki tahini,

– garść orzechów włoskich/migdałów/pistacji.

na syrop

– 1/2 szklanki cukru,

– 1/4 szklanki wody,

– sok z 1/4 cytryny.

 

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pastą tahini.

Ciasto wylewamy do blachy i dzielimy na romby.

Na każdy romb kładziemy orzech i dociskamy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180ºC i pieczemy przez ok. 30 minut (na złoty kolor.

W trakcie pieczenia robimy syrop.

Złote ciasto wyjmujemy z piekarnika i zalewamy syropem.

Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5 minut -syrop powinien się wchłonąć.

Porcje powinny się ładnie odłamywać – jeśli nie, użyjcie noża.

Smacznego! 🙂

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *